Dezynsekcje definiujemy jako likwidowanie stawonogów zaliczanych do szkodników i pasożytów ze względów sanitarnych i gospodarczych. Dezynsekcji podlegają owady, pajęczaki, ich jaja oraz larwy, których obecność powoduje zniszczenia żywności, choroby i alergie.

Zliczmy do nich: muchy, komary, pchły, wszy, pluskwy, karaluchy i roztocza. W przemyśle spożywczym dezynsekcja jest procesem obowiązkowym i reguluje ją rozporządzenie Ministra Zdrowia.

Proces dezynsekcji wykonuje się różnymi metodami w zależności od sytuacji. Metoda mechaniczna to wyłapywanie, wytrzepywanie owadów biegających i latających, za pomocą lepów wyposażonych w atraktant pokarmowy lub dyspenser feromonowy wabiący określony gatunek owadów. Kolejnym sposobem jest zastosowanie takich środków jak: para, ogień, gorące powietrze oraz za pomocą lamp owadobójczych, w których elementem wabiącym jest światło UV. Ostatnią jest metoda chemiczna, ten rodzaj dezynsekcji jest przeprowadzany w kilku technologiach, do których przypisana jest dana grupa preparatów o różnej klasie toksyczności. Dezynsekcji można dokonać także za pomocą innych organizmów żywych.

Jednak w procesie zwalczania groźnych pajęczaków i owadów ważna rolę odgrywa zapobieganie ich zagnieżdżaniu, a zabiegi chemiczne używane są w ostateczności.