Szkodniki żywności to jedne z bardziej nieprzyjemnych i uciążliwych pasożytów. Występują zarówno w naszych domach, jak i w innych miejscach z dużą ilością jedzenia tj. magazyny, restauracje, spichlerze, bary. Ich zwalczanie powinno zacząć się już w momencie, gdy zauważymy chociaż jednego insekta.

Szkodniki żywności nie tylko są bardzo nieprzyjemne – zanieczyszczają żywność odchodami, ale też mogą być nosicielami wielu chorób. Najpopularniejsze szkodniki żywności to wołek zbożowy, mklik mączny, rozpłaszczyk rdzawy, rozkruszek mączny, trojszyk ulec, spichlerz orzechowiec, skórek zbożowy. Ich cechą wspólną jest to, że niezwykle szybko się rozmnażają i z własnej woli z pewnością nie opuszczą miejsca swojego aktualnego pobytu. Nie wskazane jest zwalczanie ich na własną rękę za pomocą środków chemicznych – pomimo tego, że pozbędziemy się całej żywności, chemikalia zostaną na półkach i w innych spryskanych miejscach.

Najskuteczniejsze w walce z szkodnikami żywieniowymi są działania profilaktyczne – utrzymywanie miejsc z jedzeniem w ciągłej czystości oraz dbanie o dokładne zamknięcie pojemników i opakowań, w których żywność jest przechowywana. Jeśli nie jesteśmy w stanie sami poradzić sobie z zwalczeniem szkodników warto skorzystać z usług profesjonalnej firmy. Zastosuje ona najskuteczniejsze metody, tj. dezynsekcja, opryskiwanie, zamgławianie termiczne czy fumigacja (gazowanie). Dzięki nim pozbędziemy się nie tylko dorosłych osobników, ale też jaj i larw. W ten sposób uniemożliwimy owadom dalsze rozmnażanie.